torstai 31. maaliskuuta 2016

Aineksia

Mitä kaikettomaan leivontaan tarvitaan? Normaalien aineksien (sokerit, leivinjauhe, mausteet jne.) lisäksi tarvitaan vähän jotain eksoottisempaa, mutta kuitenkin suht tavallisia aineksia.

Jauhot ym.


Jauhot, ksantaani, psyllium, kananmunankorvike, margariini




Erilaisia gluteenittomia jauhoja on paljon. Kuvassa olevien lisäksi olen viimeiseksi testannut Jytte-jauhoja, jotka ovat osoittautuneet hyviksi gluteenittomassa leivonnassa. Nämä käyttämäni jauhot on sellaisia, missä ei ole mitään vehnän tai kauran ainesosia, eli niissä ei ole näitä perinteisiä kotimaisia viljoja. Semperillä on useita muitakin gluteenittomia jauhoja, mutta osassa niissä on myös maitoa, joten kannattaa olla tarkkana! Muutenkin kannattaa tuoteselosteet lukea tarkkaan, koska maitoa ja etenkin soijaa (soijaproteiini ja soijalesitiini) on nykyään tungettu vähän joka paikkaan. Lisäksi on vielä mm. hirssi- ja teff-jauhot.

Ksantaani ja psyllium on gluteenittoman leivonnan perusaineksia, niistä löytyy tietoa googlella pilvin pimein.

Rasvat kuuluu tietenkin olennaisena osana leivontaan. Sunnuntain laktoositon leivontamargariini on myös maidoton, samoin Pirkan laktoositon leivontamargariini. Kookosöljykin käy usein leivonnassa. Leivänpäällismargariineista perinteisin maidoton margariini on Keijun tummansininen paketti, mutta myös esim Floran vaaleansininen on maidoton.

Kananmunankorvikkeena voi käyttää usein esim. banaania tai omenasosetta, tai jättää kokonaan pois. Itse olen tutustunut tuotteeseen nimeltä No Egg, mikä on ihan pätevä tuote korvaamaan kananmunan tietyntyylisissä leivonnaisissa.

Suklaa


Maidottomat, soijattomat ja pähkinöttömät suklaat
Mitä olisi leivonta ilman suklaata? Harmi vaan, että maidotonta ja soijatonta suklaata on vähän hankala löytää. Erikoiskaupoista (Punnitse ja Säästä, Ruohonjuuri, Vegekauppa jne) löytyy hyvä valikoima erikoissuklaita, mutta myös tavallisista kaupoista voi tuurilla löytää jotain käyttökelpoista. Tummaa toki suklaan on oltava, paitsi jos on käytetty esim. riisimaitoa, kuten kuvassa oikealla olevassa Plamilin valkosuklaassa. Plamil-merkkisiä suklaita on useita erilaisia, mitkä soveltuvat erikoisruokavalioihin. Tuorein kokeiluni on iChoc-merkkinen valkosuklaa, mutta harmikseni niissä oli lähes kaikissa pähkinää jossain muodossa, paitsi tuossa valkosuklaassa. Mutta ovat kuulemma loistavia, eli mikäli pähkinät ei ole ongelma, niitä kannattaa testata!

Juustot



Etenkin suolaisessa leivonnassa on tarvetta juustoille. Soijapohjaisia juustoja, tai siis "juustoja" on ollut kauppojen hyllyillä jo kauan, mutta nyt on tullut kauppoihin Violife-merkkiset kookosöljypohjaiset juustot. Violife creamy -nimellä kulkevat tuorejuustot soveltuvat mm. piirakoihin, mutta maustamaton sopii myös erinomaisesti esim. kreemeihin ja vaikka kakkujen täytteisiin. Olen ihan rakastunut tuohon tuotteeseen! Palajuustoja Violife -merkillä on paljon, alemmassa kuvassa muutama esimerkki. Piirakoihin (ja pizzaan!) sopii erinomaisesti Violife for pizza -juusto, joka sulaa uunissa kuten tavallinen juusto. Kun ei voi käyttää kermaviiliä, kananmunaa tai mitään muutakaan suolaisissa piirakoissa, tuo sopii täydellisesti piirakan päälle. Testattu on, eikä syöjät edes tajunneet, että päällä on jotain kasvisrasvapohjaista juustoa, koska maku on lähes aidon veroinen. Palajuustoista olen testannut myös original - ja cheddar -makuja, ihan ok. Maukkainta on Violifen parmesaani-kopio Prosociano, joka toimii esim. kastikkeissa ja suolaisissa taikinoissa. Tai vaikka ihan sellaisenaan, etenkin jos ei ole ikuisuuksiin syönyt oikeaa juustoa :D

Kermat


Kun käytössä ei ole soija-, kaura-, manteli-, pähkinä- eikä kookospohjaisia kasvimaitotuotteita, jäljelle jää lähinnä riisi. Riisimaitoja on useallakin valmistajalla, riisikermaa löytyy Rice Dream Cuisine -nimellä kylmähyllyistä, se sopii hyvin kastikkeisiin ja vaikka kermaperunoihin. Taannoin löysin sitten Turun Vegekaupasta riisipohjaista kermaa, josta saa tehtyä vaahtoa! Pitihän se heti testata, ja kyllä siitä vaahtoa tuli. Maku oli aikalailla samanlainen kuin kauravispissä, eli miehen mielestä mukana oli "se outo sivumaku". Mutta paremman puutteessa, vaniljalla ja sokerilla kyllästettynä kelpaa kyllä. Jossain vaiheessa testaan vielä, miten tuo käyttäytyy kun laittaa sekaan sulatettua tummaa suklaata.

Tässä nyt ainakin joitain aineksia, mitä itse olen käyttänyt lähiaikoina leivonnassa. Lisäilen uusia tuttavuuksia sitten kun niitä tulee vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti