tiistai 22. marraskuuta 2016

Vaniljainen glögijuustokakku (gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön)

Halusin suunnitella jouluisen juustokakun, ja ensimmäisenä tuli mieleen glögi. Useimmiten glögijuustokakkuun tehdään glögikiille, mutta halusin tällä kertaa tehdä juustokakkuun glögisydämen. Pohjana käytin Vuohelan Herkun Pulla- ja munkkijauhoseoksesta tehtyjä pipareita, ohje niihin löytyy täältä, ja piparit pystyy tekemään helposti ilman kananmunaa jättämällä sen vaan pois.

Glögijuustokakku 

(n. 25 cm halkaisija)

Pohja 

125 g margariinia (maidoton)
225 g joulupipareita murskattuna (pipareiden ohje, voi tehdä ilman kananmunaa)

1. Murskaa keksit ja sulata margariini, sekoita tasaiseksi massaksi.
2. Levitä piparimassa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle, ja halutessasi myös reunoille.
3. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään hetkeksi

Glögisydän
(n. 10 cm reunavuoka)

2 dl glögitiivistettä
1,5 prk Oatly PåMackan kauratuorejuustoa
5 liivatelehteä

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Notkista tuorejuusto vatkaimella ja lisää sekaan glögi, sekoita tasaiseksi.
3. Sulata liivatteet (puristamatta pieneen astiaan ja mikrotus n. 15s, tai kuumenna tilkka glögiä ja sulata puristetut liivatteet siihen). Lisää liivate ohuena nauhana juustoseokseen samalla vatkaten.
4. Anna seoksen jähmettyä hetki ennen kun kaadat sen pienempään vuokaan, mikä on asetettu keksipohjan päälle. Mikäli seos on liian löysää, seos valuu vuoan alareunasta läpi, koska keksipohja on epätasainen. Mikäli ei ole pienempää vuokaa, voi tehdä myös tasaisen kerroksen keksipohjan päälle.
5. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia.

Vaniljatäyte

1,5 prk Oatly PåMackan kauratuorejuustoa
2 prk Oatly Vaniljakastiketta
1 prk kasvivispiä (esim. Planti vispi tai Schlagfix universal, tai soijavispi mikäli sopii)
0,5 dl sokeria
1 tl vanilja-aromia
8 liivatelehteä

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa vaahto ja lisää muut täytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi.
3. Sulata liivatteet mikrossa (puristamatta) ja vatkaa vaniljamassaan.
4. Irrota pieni vuoka glögisydämen ympäriltä ja kaada vaniljainen massa glögisydämen ympärille ja päälle, tasoita.
5. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
6. Irrota reunavuoka ja koristele piparimurulla.


Yhteistyössä
Vuohelan Herkku


5 kommenttia:

  1. Hieno blogi ja nyt haluaisin kysyä millä voisi korvata kermaviilin katkarapu kastikkeessa? Tuntuu että mikään ei tuo samaa makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kylmissä kastikkeissa mielestäni parhaiten maitotuotteen voi korvata Oatlyn iMat fraichella, eli tällä: http://www.oatly.com/products/finland/imat-fraiche-3/ . Siinä on hyvä koostumus ja hyvä maku, ja itse käytän sitä mm. dippikastikkeiden pohjana. Mikään tuote ei varmaankaan ihan täydellisesti vastaa tavallista kermaviiliä, mutta tuolla pääsee jo aika lähelle :) Yosan vastaava "ranskankerma" ei mielestäni ole ihan yhtä maukasta. Jos kaipaa hieman paksumpaa kastiketta, voi myös kokeilla Oatlyn påMackan -tuorejuustoa. Vastaavia soijapohjaisia tuotteitakin on, mutta niitä en ole testannut hetkeen. Pikaisella etsinnällä löysin myös tällaisen ohjeen: http://vegaaninenversio.blogspot.fi/2011/06/vegaaninen-kermaviili.html . Toivottavasti löydät sopivan korvaajan kermaviilille!

      Poista
  2. Aivan mahtavaa, että jaat oivalluksiasi "kaikettomasta" kokkailusta. Kiitos!
    Haluaisin tehdä tämän kakun. Olen täysi vegaani - millä korvaisit liivatteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Vegaanisia "juusto"kakkuja tehdessäni olen korvannut liivatteen agar-agarilla, jota olen ostanut Vegekaupasta. Kamomillan konditorialla (http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html) on hyvä ohjeistus liivatteen korvaamisesta ja määristä :) Glögisydämen kohdalla agar-agarin käyttö on helpompaa, kun on selkeä neste (glögi) mihin agar agar liuotetaan/sulatetaan. Vaniljamassan kohdalla agar-agar täytyy liuottaa johonkin nesteeseen, mitä täytteessä ei itsessään ole. Tähän käy vesi, tai mikäli haluaa, voi massaan lisätä jotain makua käyttämällä esim. mehua - omenamehu ja ripaus kanelia sopisi varmaankin hyvin makumaailmaan. Agar-agar vaatii aika paljon nestettä, jotta sen saa helposti sekoitettua täytemassaan tasaisesti. Ohjeen mukaan tarvitaan 2 tl agar-agaria 1 täytelitraa kohti, ja sanoisin että vaniljamassan määrä voi olla jotain tuota luokkaa. Toivottavasti onnistuu! :)

      Poista
  3. Hei! Paljonko vettä kannattaa käyttää liivatteiden sulattamisessa? sitä ei ohjeessa mainita.. Ei varmaan pelkiltään kannata työntää mikroon?

    VastaaPoista